Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ψυχεδελικά ναρκωτικά βάζουν σε πειρασμό ψυχιάτρους και ασθενείς



Ουσίες που αλλάζουν την κατάσταση της συνείδησης θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών παθήσεων, προτείνουν τρεις νέες μελέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη: Οι πρώτες δύο δείχνουν ότι η κεταμίνη μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη από την πρώτη δόση, ενώ η τρίτη εξετάζει ένα συνδυασμό ψυχεδελικών ναρκωτικών και ψυχοθεραπείας.

Η κεταμίνη, ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική και προκαλεί ψευδαισθήσεις σε μεγάλες δόσεις, «είναι σαν μαγικό φάρμακο» κατά της κατάθλιψης, εκτιμούν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο κορυφαίο περιοδικό Science.

«Μία και μόνο δόση μπορεί να έχει ταχύτατα αποτελέσματα που διαρκούν για επτά με δέκα ημέρες» δήλωσε στο AFP o Ρόναλντ Ντούμαν, καθηγητής Ψυχιατρικής και Φαρμακολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

Σε αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία πρέπει να χορηγούνται για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες για να φέρουν αποτέλεσμα, η κεταμίνη βοήθησε εντός λίγων ωρών ασθενείς με αυτοκτονικό ιδεασμό, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Η δόση, βέβαια, ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι όταν η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως παράνομο ναρκωτικό, περισσότερο γνωστό ως «Special K».

Πειράματα σε αρουραίους με συμπεριφορικές διαταραχές που συνδέονται με την κατάθλιψη έδειξαν ότι η κεταμίνη βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, η οποία πιστεύεται ότι επηρεάζεται από το χρόνιο στρες.

Πάντως ο μηχανισμός δράσης παραμένει εν πολλοίς αδιευκρίνιστος.

Μια δεύτερη, ανεξάρτητη μελέτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας διαπιστώνει ότι το 70% των ασθενών με κατάθλιψη που δεν βελτιώνεται με αντικαταθλιπτικά ανακουφίστηκε εντός λίγων ωρών έπειτα από τη χορήγηση μιας δόσης κεταμίνης.

Η τρίτη μελέτη για το θέμα δημοσιεύεται στο Nature Neuroscience από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ψυχιατρικής της Ζυρίχης.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η κεταμίνη και άλλα ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη (η δραστική ουσία στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια») μπορούν να συνδυαστούν με την ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η κατάθλιψη, οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές και ο χρόνιος πόνος.

Οι ουσίες αυτές μπορούν να δρουν ως ψυχικοί «καταλύτες» που αλλάζουν την αντίληψη των ασθενών για τα προβλήματα ή το χρόνιο πόνο τους.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Φρανζ Βόλενβαϊντερ, επικεφαλής της μελέτης, «οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να δώσουν στους ασθενείς μια νέα προοπτική -ειδικά όταν έρχονται στην επιφάνεια απωθημένες αναμνήσεις».