Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ο υπέρτατος σύμμαχος της υγείας μας!

Η αμβροσία ήταν η τροφή των αθάνατων και δεν είναι τυχαίο ότι η βάση της ήταν το μέλι.
Οι πολλές… ευεργετικές ιδιότητές του και τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά το καθιστούν σήμερα μια εξαιρετικά αντιγηραντική τροφή με…

πολυδιάστατα οφέλη για τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό, την επιδερμίδα και τη γενικότερη υγεία μας, κρατώντας το χρόνο και τη φθορά μακριά μας.
Τα συστατικά του

Βιταμίνες Περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως βιταμίνη Β6, θειαμίνη, νισασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ.

Μέταλλα Στο μέλι βρίσκουμε επίσης απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, νάτριο και κάλιο. Τα σκουρότερα μέλια μελιτωμάτων είναι πλουσιότερα σε ιχνοστοιχεία από τα ανοιχτόχρωμα μέλια των λουλουδιών.

Νερό Το 16% του μελιού αποτελείται από νερό, που περιέχεται στο νέκταρ το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες.

Αμινοξέα Αν και δεν θεωρείται κύρια πηγή αμινοξέων, το μέλι παρ’ όλ’ αυτά περιέχει προλίνη, λυσίνη, γλουτανιμικό, αλανίνη και άλλα αμινοξέα.

Οργανικά οξέα Βουτηρικό, γλουκονικό, κιτρικό, οξαλικό, φορμικό, οξικό, μυρμηκικό είναι κάποια από τα οργανικά οξέα του μελιού.

Υδατάνθρακες Τα σάκχαρα του μελιού είναι αρκετά, όπως φρουκτόζη, μαλτόζη, μελεζιτόζη, ραφινόζη, τρεχαλόζη, καλοβιόζη και απορροφούνται άμεσα και εύκολα από τον οργανισμό σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονών, μολύνσεων και έχει αντιβακτηριδιακή δράση χάρη στα αντιοξειδωτικά του.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και σε σχέση με πολλά φρούτα φαίνεται να έχει παραπλήσια ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Βελτιώνει την αντοχή, μειώνει την μυϊκή κόπωση και αυξάνει την απόδοσή μας στην άσκηση, λόγω της άμεσης πρόσληψης υδατανθράκων που παρέχει.

Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι και καθαρίζει τις τοξίνες, ενώ η χολίνη που περιέχει καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Είναι φυσικό γλυκαντικό. Αν και 1 κουταλιά μέλι περιέχει 65 θερμίδες, περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τη ζάχαρη.

Καταπολεμά τον πονόλαιμο ειδικά όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό και λεμόνι ή με οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα.

Βοηθά στην αϋπνία, αν το συνδυάσετε με χαμομήλι ή με ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Προστατεύει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο όταν περιέχεται σε κρέμες και άλλα καλλυντικά. Βοηθά το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και σε συνδυασμό με το γάλα κρατάει την επιδερμίδα μας νεανική.

Απορροφά τις ακαθαρσίες από τους πόρους του δέρματος και αποτελεί ένα καλό συστατικό για τον καθαρισμό του προσώπου.

Είναι «φάρμακο» για το hangover Σε 80 ml χυμού πορτοκαλιού, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας μέλι και λίγο γιαούρτι. Πιείτε το και αποφύγετε τον πονοκέφαλο της επόμενης ημέρας, τη δυσκολία στον ύπνο και όλα τα… παρελκόμενα του αλκοόλ.
Τα είδη του

Θυμαρίσιο μέλι Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Μέλι πορτοκαλιάς Έχει καλλυντικές ιδιότητες, είναι αγχολυτικό και καταπραϋντικό.

Μέλι φλαμουριάς Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μέλι καστανιάς Αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.

Μέλι πεύκου Καταπολεμά τις παθήσεις του λαιμού.

Μέλι ελάτου Κάνει καλό στο στομάχι και στο έντερο.

Ρεικόμελο Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.


Το μυστικό

Τονώστε την επιδερμίδα σας με μέλι και μήλο. Ξεφλουδίστε ένα μήλο, κόψτε το και προσθέστε το στο μπλέντερ με 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, τοποθετήστε το στο πρόσωπό σας, αφήστε το για 15 λεπτά και ξεβγάλτε.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γιατί δεν πάνε φυλακή


Γενική είναι η αγανάκτηση επειδή κανένας από τους διαπράττοντες οικονομικά εγκλήματα δεν πάει φυλακή. Και ως κορυφαία πρόκληση αυτού του αδιανόητου φαινομένου για ένα κράτος δικαίου είναι η ουσιαστική αλλά ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη ατιμωρησία των υπουργών και βουλευτών. Σχεδόν ομόθυμη είναι η απαίτηση να αρθεί αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση για τους πολιτικούς μας, ενώ παράλληλα και οι τελευταίοι με το θάρρος της άγνοιας ή με απύθμενο θράσος κατηγορούν τους δικαστές που ουσιαστικά- όπως υποστηρίζουν- κλείνουν τα μάτια σε καθημερινά διαπραττόμενα εγκλήματα, καθυστερούν μέχρις αρνησιδικίας τις επί χρόνια εκκρεμούσες δίκες και οσάκις επιβάλλουν κάποια ποινή περιέργως οι καταδικαζόμενοι ουδέποτε σχεδόν μπαίνουν στη φυλακή.

Πλήθος τιμωρηθέντες με πολυετείς φυλακίσεις για καταχρήσεις, συκοφαντικές δυσφημήσεις, δωροληψία κτλ. (μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι κ.ά.) κυκλοφορούν ελεύθεροι και ουκ ολίγοι εμφανίζονται τακτικά στην τηλεόραση για να στηλιτεύσουν τις παρανομίες που διαπράττουν οι άλλοι, μολονότι και οι ίδιοι έχουν για ανάλογα αδικήματα καταδικασθεί, αλλά η συντεχνία τους τα υποβαθμίζει ή ακόμη και τα αποσιωπά. Για το άθλιο αυτό φαινόμενο, που καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου και αναπόφευκτα μετατρέπει σε καρικατούρα τη δημοκρατία μας, για την οποία αφελώς και αναισχύντως καμαρώνουμε, η στήλη αυτή γράφει επί χρόνια χωρίς να συγκινείται η κοινωνία μας αλλά και χωρίς να τολμά κανείς να τη διαψεύσει. Ετσι το κοινωνικό σύνολο αφήνεται στην πλάνη ότι αυτά συμβαίνουν επειδή δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Ενώ στην πραγματικότητα η ατιμωρησία και ως εκ τούτου ο εκτραχηλισμός της κοινωνίας μας από κορυφής μέχρις ονύχων προβλέπεται και κατοχυρώνεται από την απρόσφορη, πονηρή ή ακόμα και φαύλη νομοθεσία μας.

Αυτή τη σκανδαλώδη αλήθεια στην οποία ελάχιστοι αναφέρονται και σχεδόν ουδείς σχολιάζει ανέδειξε για μία ακόμη φορά ένας έντιμος και θαρραλέος δικαστικός, ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Βασίλειος Φλωρίδης, με πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή» (20 Μαρτίου). Ο εν λόγω υποδειγματικής ευσυνειδησίας και θάρρους (στην Ελλάδα χρειάζεται να έχεις γενναιότητα ήρωα για να ασκείς το καθήκον σου) δικαστικός λειτουργός καταγγέλλει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία, που συνεχώς εμπλουτίζεται και με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των παλιανθρώπων, είναι η κύρια αιτία που δεν πάει κανείς στη φυλακή. Και φυσικά τη νομοθεσία αυτή δεν τη θεσπίζουν οι δικαστές αλλά οι κατά το Σύνταγμα νομοθετούντες που είναι οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις που εισηγούνται τους προς ψήφιση νόμους.

Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη σε 12 ως 18 μηνών φυλάκιση τριών άγγλων βουλευτών επειδή εμφάνισαν στη φορολογική τους δήλωση πλασματικά έξοδα από 10.000 ως 35.000 ευρώ και οι οποίοι γι΄ αυτόν τον λόγο εγκλείστηκαν στις φυλακές, διερωτάται τι είδους ποινική δικαιοσύνη έχουμε εμείς στη χώρα μας. Και διαπιστώνει αυτό που ήδη πια ξέρουμε και σχολιάζουμε όλοι: ότι, δηλαδή, οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες (με φιλολογικές μόνο διαφωνίες της εκάστοτε αντιπολίτευσης) «έφτιαξαν», όπως γράφει, «ένα Σύνταγματο οποίο, αντί να είναι ο χάρτης που εξασφαλίζει την ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους έλληνες πολίτες, κατάντησε να είναι το εργαλείο για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων κάποιων συναδέλφων τους».

Αυτό, που είναι μία από τις ντροπές που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα, είναι ήδη πια ευρύτερα γνωστό και πολλαπλά στηλιτεύεται (αλλά χωρίς να αλλάζει). Τα όσα όμως εν συνεχεία καταγγέλλει με σπάνια παρρησία ο εξαίρετος αυτός δικαστικός, που οι περισσότεροι Ελληνες αγνοούν και τα οποία οδήγησαν τη χώρα μας στο σημερινό κατάντημα, θα τα προβάλω κατάλληλα σχολιασμένα την επόμενη Κυριακή. Διότι- το υπογραμμίζω- την ουσιαστική ατιμωρησία την προβλέπει ο νόμος όπως τον εισηγούνται αιθεροβάμονες ή ιδιοτελείς νομικοί και τον ψηφίζουν οι κυριαρχούντες στη Βουλή ομότεχνοί τους.

κείμενο του Γιάννη Μαρίνου από το Κυριακάτικο Βήμα 10/04/2011

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευγένιο Τριβιζά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου



Συνάντηση με τον συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Ο Ευ. Τριβιζάς, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με περισσότερα από 150 μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, οπου επισκέφθηκε σχολεία και συναντήθηκε με μαθητές ενώ συζήτησαν για την αξία του βιβλίου και την δυναμική που αυτό πρέπει να αποκτήσει ξανά στους νέους. Θέση της κυβέρνησης, η οποία δίνει έμφαση στην πολιτιστική και παιδευτική αξία του βιβλίου, στέκεται δίπλα στο δημιουργό και ενδυναμώνει την διάδοση του εξωσχολικού βιβλίου στα σχολεία της χώρας μέσα από προγράμματα και πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, είναι, ότι σε μια εποχή ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξέλιξεων, το βιβλίο, ο γραπτός λόγος, θα έχουν πάντα την ξεχωριστή τους θέση στην πνευματική μας ζωή.