Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

news


Το “Art for More” αποτελεί ένα καινοτόμο διεθνές φεστιβάλ αφιερωμένο στην Τέχνη και τη Ψυχική Υγεία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) στο Art House (Kων/πόλεως 46, Γκάζι). Σύγχρονα διεθνή έργα με θέμα τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ και τη σύνδεση της Τέχνης και Ψυχικής Υγείας συγκεντρώνονται σε τρεις καλλιτεχνικές ζώνες: εικαστική, κινηματογραφική, θεατρική, ενώ στο τέλος κάθε βραδιάς ο χώρος του Αrt House μεταμορφώνεται σε μια εκρηκτική live συναυλία με τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Αλέξανδρο Γούδα και την Ηλιάνα Τσαπατσάρη. Το φετινό φεστιβάλ, με κεντρικό σύνθημα ‘ΤΕΧΝΗ χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ’, εστιάζει στις ποίκιλες κινηματογραφικές, θεατρικές και εικαστικές αναπαραστάσεις της διαφορετικότητας μέσα από τον φακό, το σώμα και τα έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και στην επιστημονική χρήση της τέχνης ως εικαστικής ψυχοθεραπείας. Η επιλογή των έργων έγινε μέσα από τα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του «ART FOR MORE» και τις βραβευμένες συλλογές από δύο συνεργαζόμενα φεστιβάλ του εξωτερικού: του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ RENDEZ VOUS WITH MADNESS (Καναδάς), και του Διεθνούς εναλλακτικού Μεσογειακού Φεστιβάλ CORTO DEL MED (Γαλλία). Το φεστιβάλ «ART FOR MORE» αποτελεί ετήσια διοργάνωση του Κοινωνικού Εθελοντικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο Ενημέρωσης θα απευθύνεται στο κοινό για την κατατόπιση του σχετικά με τη θεματική της ψυχικής υγείας και την πληροφόρηση του σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα της «ΕΔΡΑ». Στα πλαίσια του 3ου «ART FOR MORE» θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Καινοτόμων Προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπου μέλη Μ.Κ.Ο. καλούνται να παρεβρεθούν και να κοινοποιήσουν τα πιο καινοτόμα προγράμματα τους σε πόστερ. Θα ακολουθήσει η βράβευση του πιο Καινοτόμου Προγράμματος.


Πρόγραμμα: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΖΩΝΗ  ANIMATION I: Διαφορετικότητα και ομοιομορφία: Μια χαρτογράφηση του «διαφορετικού» μέσα από κινούμενες εικόνες. Ποικιλία από ύφη και τεχνικές κάτω από το καθολικό θέμα της προσπάθειας απελευθέρωσης του ανθρώπου από τις κοινωνικές συμβάσεις και την ομοιομορφία. ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΙΙ: Αnima όπως ψυχή: Μια συλλογή από εσωτερικά animation για τα ανθρώπινα συναισθήματα.  FICTION SHORTS: Ταξίδια μυθοπλασίας μικρού μήκους από τον φακό ξένων και Ελλήνων σκηνοθετών.  VIDEO ART & DANCE: Εμψυχωμένοι πίνακες του χαράκτη Γιάννη Στεφανάκι / Περιπέτειες της εικόνας του σώματος ως εργαλείου ψυχοθεραπείας ή ως μέσου απελευθέρωσης.  ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Κινηματογραφική απεικόνιση των ψυχικών διαταραχών/ Ντοκιμαντέρ και οπτικά Δοκίμια πάνω στο θέμα της ψυχικής υγείας και τέχνης.  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «RENDEZ VOUS WITH MADNESS» Το Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Rendezvous with Madness είναι το πρώτο και το μακροβιότερο φεστιβάλ (17 χρόνια) που προβάλει κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της ψυχικής υγείας, της εξάρτησης και της θεραπείας παρουσιάζοντας ανεξάρτητους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΖΩΝΗ Ομάδα Playback Ψ: Το Playback αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ένας θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών. Η επικοινωνία μεταξύ θεατών και ηθοποιών γίνεται με τη βοήθεια ενός συντονιστή- σκηνοθέτη που είναι παρών στο δρώμενο και αντλεί θεματικό υλικό από το κοινό για να το αναπαραστήσουν οι ηθοποιοί μέσω αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμούς. Το Playback συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τη τεχνικές που προκύπτουν από τη δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα και το κοινωνικό θέατρο. Ομάδα Danceetc ON/OFF: Performance Video Εγκατάσταση ‘INTENT – ΠΡΟΘΕΣΗ’. Ερμηνευτές: Μαρία Σόφτση, Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης. Χορογράφος: Μαρία Σόφτση. Ολύνα Ξενοπούλου: Μονόλογος PERFORMANCE απόσπασμα από Υλικό Μήδειας του Χάινερ Μύλλερ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος στο δεύτερο όροφο θα αφιερωθεί στον ‘εικαστικό περίπατο’ των επισκεπτών του φεστιβάλ ανάμεσα στα έργα διαφόρων τεχνικών μιας έκθεσης αναγνωρισμένων αλλά και νεότερων καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα έργα επαγγελματιών καλλιτεχνών, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν και γνωρίζουν και έργα υποστηριζόμενων από μονάδες ψυχικής υγείας. Συμμετέχοντες: Μιχάλης Ασθενίδης (Φωτογραφία), Βασιλική Κοσκινιώτου (Ζωγραφική) Ευδοκία Μπαρτσελη (Ζωγραφική) Γιώργος Μανούσος (Ζωγραφική) Βανίκ Χοβσεπιάν (Ζωγραφική) Νίκος Σέλελης (Ζωγραφική) Σπύρος Μπέης (Ζωγραφική) Canuto Kallan (Ζωγραφική) Δ.Κριτσοτάκης (Ζωγραφική) Ελευθέριος Αρέλης (Ζωγραφική) Κόγκα Ανθούλα – Μάνθου Βερίνια (Εγκατάσταση) Βάσω Φενέκου (Κατασκευές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου